No.37 - Yeni Yılda Yenilik Yok, Şimdilik...

-
Aa
+
a
a
a

Merhaba kâinat!

Sibirya soğuklarından bahsederken bu sefer de Orta Avrupa’yı felç eden soğuklar geldi Balkanlar üzerinden. Beklenen karın fena bastırdığına şahit oldu İstanbullular sabah saatlerinde. Kısa sürede E-5 karayolu kilitlendi, yüksek kesimlere belediye otobüsü seferleri durduruldu. Üniversiteler tatil edildi, ilk ve orta dereceli okullar da. Ama bu ikinci tatil çocuklar yollardayken ilan edildi. Hafta sonunda tipi, buzlanma ve şiddetli soğuk bekleniyor. Cumartesi günü öğleden sonra biraz azalacakmış kar yağışı.

‘Temiz ve ucuz’ doğalgaz ile ilgili tartışmalar sürüyor. BOTAŞ yetkilileri ile büyükşehir belediyeleri birbiri ardına basın toplantıları tertip ederek kabarık faturalar hususunda birbirlerini itham ettiler. Neden bu kadar pahalıya ısındığımız konusunda bir netlik elde edilemedi; pahalıya ısınacağımız ise net görünüyor.

Avustralya’da yangın bütün hışmıyla devam ediyor. Yangından kaçan binlerce yöre sakini ve turist ikinci gecelerini de kumsallarda geçirmiş bulunuyorlar. Gerçi kumsallar da kül yağmuru ve duman altında siyaha boyandılar, ama kaçacak yer de olmasaydı? 11 gündür ortalığı kavuran yangında 160’tan fazla ev yandı, insan kaybı yok, ama hayvan kaybı konusunda aynısını söylemek mümkün değil. Onbinlerce hayvanın yanıp kül olduğu haberleri geliyor Avustralya’dan.

Bu arada, enflasyon oranının yüksek çıktığını da söyleyelim. Üstelik, krizin talebi neredeyse yok etmesine rağmen enflasyonun yüksekliği şaşırtmış biraz; TEFE: % 88.6 ve TÜFE: % 68.5. Geçen seneye nazaran TEFE % 55.9 ve TÜFE de % 29.5 oranında artış gösterdi.

Gerginliğin devam ettiği Keşmir’den kötü haber, son çıkan çatışmalarda 5 askerin yaralanmış olması. İyi haber ise hem Hindistan’ın hem de Pakistan’ın barış istiyor olmaları. İki ülkenin de liderleri, sorunun diplomatik yollarla halledilmesi için asgari gayret sarfettiklerini söylemişler. Barış bu kadar ısrarla istendiğine göre savaş ihtimalini ciddiye almayabiliriz, diye düşünmek mümkün. Gene de, her ihtimale karşı, Tony Blair liderleri teskin etme turunu sürdürüyor. “İşin tehlikeli tarafı,” diyor Blair, “şiddet sınır tanımıyor artık. Bir yerde patladı mı, her yere sıçrayabiliyor.” İşte böyle keskin bir tahlil ve tespit kabiliyeti var Blair’in. Tarıq Ali ise Independent gazetesinde, Keşmir’e özerklik getirilmesinin en makul çözüm olabileceğini söylemiş.

İstihbar edildiğine göre ABD, bir savaş gemisiyle İsrail’e kimyasal, biyolojik ve nükleer silahlara karşı panzehir göndermiş. Internetteki ‘Debka File’ sitesinde yer alan bir habere göre bunun, “Washington’ın kısa dönemde Saddam’a yönielik bir operasyon başlatmasının göstergesi olabileceği” yazılmış. Bu arada, Başbakan Ecevit ile Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu’nun Irak operasyonuna ilişkin temkinli yaklaşımları ABD’de hoşnutsuzluk yaratmış. Hatta Amerika söylemiş de bunu. Şimdi, Ecevit’in Amerika gezisine kadar bu konuda konuşulmayacakmış.

Ne olur, ne olmaz...

Teröre karşı mücadele aralıksız sürüyor; Usame Bin Laden’in nerede olduğu tartışması iki gündür unutuldu, ama devrik Taliban’ın ruhanî lideri Molla Ömer’in teslim edilmesiyle ilgili pazarlıklar sürüyor hâlâ. Taliban’ın komutanı Abdül Ahad da, “Bombardımanı durdurun, hem ben teslim olayım, hem de Molla Ömer’i getireyim,” demiş.

Çığ operasyonu’nda ise bir yumuşama var. İsrail Batı Şeridi ile Ramallah’ın bazı bölgelerinde ablukasını yumuşattı. Amerikalı temsilci Anthony Zinni de işinin başına dönüp sürdürülebilir bir ateşkes sağlama çalışmalarına baştan başladı. Zinni’nin dönmesi, Amerika’nın, Arafat’ın terör örgütlerine yönelik girişimleri karşısında belli bir memnuniyet duyduğunun göstergesi olarak kabul ediliyor.

Arjantin, ikinci haftanın sonunda beşinci başkanına ulaştı, malum. Ancak, çiçeği burnunda başkan Eduardo Duhalde’nin, 90’lı yıllarda gerçekleştirilmeye başlanan reformların ciddi bir muhalifi olarak ülkeyi yeniden katının katısı bir Peronizme sürüklemesinden korkuluyor.

 

MAKAS ARTIĞI:

Birleşmiş Milletler, yaklaşık on senedir Afrika’daki en zalimane savaşlardan birine sahne olan Sierra Leone’da bir savaş suçları mahkemesi kurulması için faaliyete geçti.

OHAL bölgesinde uygulanan kararname gereğince gözaltı süresini 10 gün uzatma talebini reddeden Diyarbakır DGM hâkimine soruşturma açıldı.

Ötanaziyi yasallaştıran ilk ülke olan Hollanda’da, komaya giren ama ötanazi talebinde bulunmamış olan bir hastasına ötanazi uygulayan bir doktor cinayetten yargılanıyor.

Devamı haftaya...

Ömer Madra – Şerif Erol